neděle 15. května 2011

Proč zdražuje pražská MHD

Koalice ČSSD – ODS zvyšuje v Praze od července cenu lístku na MHD o 6 korun. Přestupní jízdenka bude sice stát 32 korun, ale zas na ni občan bude moci jezdit hodinu a půl do úplného zblbnutí. „To je úžasné,“ raduje se a tleská Anna Kolářová, padesátiletá účetní z Hrdlořez, „zdržím se ve špičce v tramvaji a budu to mít jako thajskou masáž.“ Někteří lidé vidí za zdražováním MHD zase nějaký tunel, například Blanku, ale pravda je jiná.
„Zdražuje se kvůli tomu, aby bezdomovci a opilci mohli dál jezdit zadarmo,“ přiznává po pěti pivech, dvou rumech a jedné výhrůžce náměstek primátora pro dopravu Karel Březina. „Ale ti jezdili zadarmo vždycky,“ kontruje náš redaktor po nealkoholickém pivu.
„Jenže poslední dobou obyčejní lidé naší vstřícnosti k bezdomovcům zneužívali a drze se za ně převlékali, aby je revizor ignoroval. Dokonce nám i v dopravních prostředcích svévolně smrděli. Tím ovšem počet platících cestujících radikálně klesl,“ vysvětluje Březina.
Ředitel Dopravního podniku Martin Dvořák původně navrhoval jízdné v pražské MHD naopak úplně zrušit, ovšem pod podmínkou, že se všechny vozy předělají na jídelní. Cestující by si pak podle něj museli buď něco objednat, například kávu za 120 korun nebo šunkovou rolku za 200, jinak by s nimi průvodčí vyrazil dveře. Dvořákův návrh ale neprošel, protože diskriminuje bezdomovce.
„MHD patří a vždycky bude patřit bezdomovcům, na tom nehodláme nic měnit,“ dušuje se Březina. Podle posledních průzkumů jsou to totiž právě bezdomovci, kteří jsou ještě ochotni v Praze volit ODS a ČSSD.




Žádné komentáře:

Okomentovat