úterý 15. listopadu 2011

Hře Černý Petr hrozí zákaz kvůli propagaci rasismu

Čert a aktivisté nikdy nespí. Josef Lada už byl kvůli své rasistické tvorbě stažen ze všech škol, školek a knihoven, jeho kocoura Mikeše stáhli i z kůže. Tuto neděli se budou hromadně pálit čítanky pro druhý ročník ZŠ, protože prý obsahují rasistickou ukázku z díla, které se nějakým nedopatřením dostalo do mezinárodní kolekce knih podporujících rasovou snášenlivost BARFIE. Jeho autorka Ivona Březinová, aby jí to nebylo líto, se smí jít ohřát k ohni.
Nyní si vládní zmocněnkyně pro lidská práva posvítila na Černého Petra. „Propaguje rasismus v té nejhrubší formě,“ tvrdí o známé karetní hře. „Vždyť hráči tu mají jediný cíl: Zbavit se člověka, který dostal nálepku špindíry jenom kvůli tomu, že má tmavší barvu pleti. Takhle si integraci menšin a nepřizpůsobivých nepředstavuji.“ Vládě už doporučila karetní hru zakázat. Ministři podle všeho její návrh schválí, protože se zmocněnkyně bojí.
Možná se preventivně vrátí do trezoru i Formanův film Černý Petr, který na hru odkazuje. „Chci lidem vymýtit z hlav rasistický předsudek, že vše špatné je černé,“ vysvětluje zmocněnkyně. „Proč člověk, který jede ve vlaku nebo v autobuse bez jízdenky, je automaticky označen za černého pasažéra? Proč když děláme něco bez povolení, automaticky tvrdíme, že je to načerno?“
Podle nejnovějších informací nakonec karetní hra Černý Petr nebude stažena z trhu, ale změní se její pravidla. Hráči teď naopak budou mít za úkol černého Petra získat a nepustit. Výrobu hry s takovými pravidly chce finančně podpořit hned několik fondů EU.

Žádné komentáře:

Okomentovat