pondělí 5. srpna 2013

Herce v Národním divadle nahradí odborníci

ministr kultury Jiří Balvín
Národní divadlo je zachráněné. Herci Richard Krajčo, Miroslav Donutil, David Prachař, Saša Rašilov, Ondřej Pavelka a jim podobní dali okázalé sbohem Zlaté kapličce zbytečně. Místo nich totiž ministr kultury Jiří Balvín povolá na prkna, která znamenají svět, skutečné odborníky. Divadelní fajnšmekry tak čeká čas hojnosti.
Staronový ředitel ND Jan Burian se přece jenom ve svém křesle nestačí ani ohřát. Balvínovi vadí, že v divadle strpí železnou oponu. „Je to symbol komunistické totality. Všude jinde železná opona padla už v roce 1989, jenom v Národním divadle stále drze visí a rozděluje svět na jeviště a hlediště,“ domnívá se kulturní ministr.
Novým ředitelem ND se stane František Ringo Čech. Jako odborníka ho doporučil sám Miloš Zeman, když ještě směl pít a kouřit.
Čech už přiznal, že železnou oponu nechá na příkaz Balvína okamžitě strhnout a odvézt do šrotu. „Stejně jenom přitahuje blesky,“ domnívá se a o dalších plánech odmítá mluvit: „Do toho je vám hovno!“
Grégr si zahraje babičku
Nový tiskový mluvčí ND Jaroslav Sypal je však sdílnější: „Zlatou kapličku oživíme výborným repertoárem. Dívčí válku hodláme dávat jenom jednou týdně, aby to nevypadalo, že Franta protěžuje svoje lidi.“
Z původních kusů prý nestáhnou akorát úspěšnou komedii Sluha dvou pánů, ve které exceloval Miroslav Donutil. Nyní si sluhu Truffaldina zahraje první místopředseda Zemanovců Martin Nejedlý. Herecký talent prý sice nemá vůbec žádný, ale praxi už ano - slouží totiž jak Miloši Zemanovi, tak Lukoilu.
Docvičit! Škromach jako Baloun musí přibrat.
František Ringo Čech už pro naši první scénu dramatizuje Babičku Boženy Němcové. Barunku na jevišti vystřihne Kateřina Zemanová. V roli babičky budou alternovat Jiřina Bohdalová a někdejší ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.
Do programu má být zařazena i dramatizace Osudů dobrého vojáka Švejka. Hlavní roli si zahraje Michal Hašek, který už delší dobu úspěšně švejkuje v sociální demokracii. Poručíka Duba ztvární bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Balouna zas přidělil režisér Filip Renč Zdeňku Škromachovi.
Také baletní soubor ND projde kompletní obměnou. Baletit budou výhradně členové fanklubu Miloše Zemana. Jenom není jasné odkdy. Zatím se učí lézt na pódium a nepadat do orchestřiště.
Balet Národního divadla v nové sestavě složený výhradně z odborníků

Žádné komentáře:

Okomentovat