Nezbývá než popřát dobrou chuť. |
Ministerstvo
školství šetří peníze z rozpočtů školních jídelen. Týden
africké kuchyně, který povinně proběhl v polovině března ve
všech základních školách, přinesl úspory, díky kterým dostal
každý učitel v průměru o sto korun větší prémie.
„Tři
fazole, kousek mrkve a dvě rozinky mi k jídlu opravdu nestačily,“
stěžuje si žák 7. B z Prahy 8. „Rozmazlené české dětičky
by si konečně měly uvědomit, že jejich africké protějšky s
takovým přídělem potravy musejí často vydržet i několik dnů,“
oponuje náměstek ministra, který odmítl uvést svoje jméno,
protože měl dnes k obědu lososa na roštu s americkými brambory a
s oblohou.
„Zvedal se
mi žaludek,“ běduje žačka 5. třídy, které zase nesedl
proteinový oběd, a jen nerada přiznává: „Dušené šváby jsem
nakonec nedojedla.“ „V Africe se hmyz jí běžně. U nás by si
na něj měli lidi taky zvykat, aby mohli čelit Kalouskovým
reformám,“ brání celý projekt zodpovědný úředník.
Týden
africké kuchyně se paradoxně nelíbil ani většině učitelů.
„Žákům odpoledne tak kručelo v žaludku, že jsem musel při
výuce řvát, aby mě vůbec slyšeli,“ říká jeden z nich a
druhý se přidává: „Snědli si jablko, které měli kreslit na
výtvarné výchově.“
Školní
jídelny často traumatizují lidi na celý život i bez Týdne
africké kuchyně. Některé oběti se z toho musejí vyzpívat:
Dokonalý video. Úplně na mě padla taková divná tíseň, skoro až deprese :-)
OdpovědětVymazatDíky! Tak chutnají vzpomínky:-)
Vymazat