neděle 13. května 2012

Příklady, za které se omluvil ministr školství


Nový ministr školství Petr Fiala se dnes omluvil za těžký maturitní test z matematiky. V nejbližších dnech se prý hodlá omluvit ještě za měkké i, za tvrdé y a za fyzikální zákony. Několik matematických úloh z testu se nám podařilo získat, a hned je zveřejňujeme:

1) Hladová česká učitelka se v rámci školního výletu koupala v Jaderském moři. Náhle spatřila žraloka, který byl od ní vzdálen 2 kilometry. Nahodila kraula a vyrazila za ním zběsilou rychlostí 15 metrů za vteřinu. Zděšený žralok před ní prchal rychlostí 8 metrů za vteřinu. Za jak dlouho učitelka dohnala žraloka a zardousila ho, uvážíme-li, že žena plavala vlivem únavy se zpožděním 0,01 metrů za vteřinu na druhou?
(Správná odpověď: Učitelka dohnala žraloka za 400 vteřin. Jestliže ho ale minula, pak žralok dohnal ji za 1000 vteřin.)

2) Polovina všech tanků české armády není provozuschopná. Tanků, kterým rez sežrala pásy, je o 2 více než těch, kterým schází kliková hřídel. Tanků bez pásů a tanků bez brzd, u kterých musí řidič brzdit nohou prostrčenou dírou v podlaze, je celkem 32. Jedna polovina nebrzdících tanků je rovna třetině tanků bez klikové hřídele. Každý vadný tank má vždy jen jednu popsanou závadu. Kolik tanků vlastní česká armáda, uvážíme-li, že poslední naftu vojáci spálili v kamnech loni v zimě?
(Správná odpověď: Česká armáda vlastní 100 tanků.)

3) Před ministerstvo školství vyšli demonstrovat učitelé. Jakmile si jich ministr všiml, nechal na ně vylít rozpálené olovo a sám do srocení vystřílel celý zásobník gumových projektilů, které ještě hodinu potom skákaly po náměstí. 35 procent demonstrujících zasáhlo rozžhavené olovo a 40 procent pedagogů gumové projektily. Z toho 5 procent učitelů mělo tu smůlu, že je trefil jak projektil, tak olovo, a málem i šlak. Váleli se po zemi a sténali. Nedotčeno zůstalo jen 750 demonstrujících. Kolik učitelů demonstrovalo před ministerstvem?
(Správná odpověď: Před ministerstvem demonstrovalo 2500 pedagogů.)

4) Pražský dopravní podnik je na tom finančně tak špatně, že tramvaje a autobusy nesmějí brzdit při jízdě z kopce, aby ušetřily brzdy a využily setrvačnost, a vozy metra pohání jenom průvan. Přesto si vedení podniku na závěr své mise vyplatilo odměny ve výši 8,6 milionů korun. Jak je to možné?
(Správná odpověď: Někteří manažeři a politici u nás můžou všechno.)

I ti největší géniové měli s příklady potíže.

1 komentář:

  1. Takove priminitivni priklady - kdyby se studenti u nich tak nesmali a radeji pocitali, vsechno by stihli ...

    OdpovědětVymazat