čtvrtek 15. prosince 2011

Za návštěvu policie se bude platit

Policejní stanice jsou pracovně i finančně velmi vytížené.
Vláda schválila zpoplatnění policie. Za každou návštěvu policejní stanice, ať už půjde o stížnost nebo udání, zaplatí občan regulační poplatek 30 korun. Ministři se domnívají, že touto cestou nejen uleví ochráncům zákona, ale i sníží kriminalitu.
Premiér Nečas navíc doufá, že poplatky vylepší neutěšenou finanční situaci policie. Automaty, které je mají vybírat, přijdou státní kasu na 50 miliard korun.
Lidi k nám chodí s každou lapálií, když je to zadarmo,“ stěžuje si nadstrážmistr Voháňka, který má zrovna službu v pražské Libni. „Třeba před chvíli tu byl jeden otrapa úplně zbytečně nahlásit krádež auta. Já mám kolem toho hromadu papírování a on svý auto stejně už nikdy neuvidí. Kdyby měl platit regulační poplatek, zůstane doma a mně ušetří nervy.“
automat na vybírání poplatků
Taktéž hlášení loupežného přepadení považují mnozí policisté za ztrátu času pro obě strany. „Pochytat všechny lapky? To bychom se museli rozkrájet,“ přiznává strážmistr Nejapný z Českých Budějovic, který stihne během služby vyplnit až šedesát formulářů. Podle něj by občané měli hlásit trestné činy, jen když mají nějaké nevyvratitelné důkazy proti pachateli, nejlépe jeho fotografii z místa činu, otisky a kontakty na svědky. „Teprve pak je jistá šance, že kriminálníka vypátráme a usvědčíme.“
Od regulačního poplatku za návštěvu policejní stanice je osvobozen pouze občan, který nahlásí vraždu. Musí být však předem objednán. Policie mu vrátí třicet korun až proti potvrzení, že oběť skutečně zemřela.

Zpoplatnění policie rozpálilo hosty Otázek VM do běla.

Žádné komentáře:

Okomentovat