středa 28. prosince 2011

Vláda slibuje lidem velké peníze

Velká dvoustovka vypadá z dálky úplně stejně jako malá.
Po zveřejnění aktuálního žebříčku popularity, ve kterém se naše vláda nachází někde mezi klystýrem a polychlorovanými bifenyly, se premiér Nečas a jeho ministři rozhodli vyjít vstříc znechuceným voličům.
„Slibujeme, že do roka a do dne budou všichni lidé v tomto státě vydělávat mnohem větší peníze než doposud,“ stojí v písemném prohlášení vládní koalice.
Jak nám potvrdil zdroj z ministerstva financí, který si nepřál být jmenován, aby mu Kalousek nemohl dát jeden ze svých pověstných padáků, vláda skutečně svůj slib splní. Nominální hodnota peněz však zůstane stejná, jen se o hodně zvětší rozměry bankovek a mincí: „Například dvousetkoruna bude měřit 40 krát 80 centimetrů, padesátikoruna má mít průměr 25 centimetrů.“
Výroba nových peněz vyjde státní rozpočet na 45 miliard korun, ale podle ministra Kalouska se stejně vyplatí. „S mincemi v kapsách ucítí voliči skutečnou váhu peněz,“ píše v přísně tajném oběžníku.
Námi oslovení lidé však jeho optimismus vesměs nesdílejí. „Obávám se, že starší lidé a děti padesátikorunu a dvacetikorunu vůbec neunesou,“ běduje majitelka cukrárny, která si na manipulaci s drobnými najme statného Ukrajince. „Bankomaty budou větší než nákladní auto,“ vzdychá zas mluvčí banky. Číšník v restauraci se bojí, že ho spropitné zraní. To úředníky, politiky a některé lékaře veliké peníze netrápí. Úplatky chtějí přijímat bezhotovostně.

Na velikosti záleží.

Žádné komentáře:

Okomentovat