úterý 13. prosince 2011

Kalousek chce uvalit darovací daň na Ježíška


Pokud ministr financí Miroslav Kalousek uspěje se svým návrhem v parlamentu, budou občané odvádět darovací daň, i když je obdaruje nejbližší příbuzný. Platit by tedy měli i za vánoční dárky, a to zpětně až do roku 2002, aby se to prý lépe počítalo.
Ten člověk je evidentně posedlý penězi,“ soudí psychiatr Emil Atrapa o ministru Kalouskovi. „Říkáme tomu obsese Harpagon. Tohoto pacienta ovšem neváže silná citová vazba k vlastní kapse, ale ke státnímu rozpočtu. Neustále ho pronásleduje představa, že státní pokladna zeje prázdnotou, což je ovšem v tomto případě pravda.“
Darovací daň má platit každý občan včetně dětí bez rozdílu barvy pleti i přirození a to 20 procent hodnoty dárku. Částku je třeba uhradit do pěti dnů od obdržení daru, jinak obdarovaný skončí za trest v exekuci, ve vazbě nebo na výstavě obrazů Milana Knížáka.
Vánoce budou letos skromné.
Občané si už nyní začínají na veřejnosti hlídat svoje zavazadla. Ne kvůli zlodějům, nýbrž kvůli lidem, kteří by jim do nich mohli v nestřeženém okamžiku něco strčit. „Nějakej magor mi hodí do tašky diamantovej prstýnek, já si toho nevšimnu a za šest dní mi napaří basu? Nikdy!“ vysvětluje Hynek Zrzavý, náhodně oslovený chodec u Masarykova nádraží v Praze, proč má nákupní tašku omotanou ocelovým lanem.
Podle politologů, ekonomů a analytiků se dá očekávat, že lidé po schválení Kalouskovy novely začnou bojkotovat Vánoce. Psychiatr Atrapa ale pochybuje, že se svátků úplně vzdají: „Dětem dárky stejně koupí, v převleku za někoho nedotknutelného, třeba za Grosse nebo za Bártu, a slavit budou ilegálně ve sklepě nebo v garáži. Naši lidé se jen tak zlomit nenechají. Vždyť za protektorátu poslouchali Londýn, i když jim hrozil trest smrti.“

Darovací daň nepotěší hlavně děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat