sobota 21. dubna 2012

Reportáž z odborářské demonstrace v Praze

11:30 Speciální rychlík, který odbory vypravily z Ostravy, Prahou jen prosvištěl a dál míří na Děčín. Jak hlásí jeden z cestujících, záchranné brzdy ve vlaku nefungují, jídelní vůz a toalety jsou zapečetěny a posádka včetně strojvůdce se katapultovala (bohužel v tunelu). Vedení ČD rozhodně popírá, že by šlo o sabotáž namířenou proti demonstrantům. „Tohle se stává docela často i v jiné dny,“ vysvětluje mluvčí.

11:55 Cena řehtaček a vuvuzel stoupla v Praze průměrně o 230 procent. Můžou za to chamtiví obchodníci a Kalousek, který na ně dočasně uvrhl spotřební daň.

12:25 Demonstranti vyhnali z parku před hlavním nádražím zloděje a jiné kriminální živly a dokázali tak to, o co se policie už léta marně snaží. „Měli v očích hrůzu a v kalhotách naděláno, když před tím davem zdrhali,“ hlásí očitý svědek. „Více takových demonstrací,“ nechal se slyšet primátor Bohuslav Svoboda.

12:30 Policejní prezident Petr Lessy hlásí, že většina povolaných těžkooděnců, kteří mají rozhánět odborářskou demonstraci, nebude zakuklená. „Bohužel jsou zatím jen ve stádiu larvy,“ přiznal. Motýli z nich budou až v květnu.

12:45 Policejní prezident se znovu nechal slyšet. Slíbil, že jeho lidé dnes nepoužijí gumové projektily. „Skákaly by po ulici až do večera a udělaly by v centru Prahy víc škody než užitku. Nevylučuji ale použití gumových panzerfaustů a kaťuší. Také gumová raketa středního doletu se osvědčila.“

12:55 Alegorický vůz Kalousek dojí lidi jako krávu strhl ve Vodičkově ulici tramvajovou trolej. Muž, který na voze představoval ministra financí, bude muset uhradit účet za elektřinu, která do něj sjela, nebo si koupit Opencard. Kráva vyrazila směrem ke Karlovu náměstí. Pozor, je agresívní, protože potřebuje podojit.

13:10 Václavské náměstí je zaplněno do posledního místečka. Demonstranti se chovají spořádaně. Rozmíšky způsobují akorát odboráři, kteří mají místenky ve VIP zóně, ale na místo se dostavili se zpožděním. Lidé tu nedělají mexické vlny, jak píší konkurenční servery. To jen natahují ruce po slivovici, která koluje davem.

13:23 Proti původním plánům demonstranti necinkají klíči jako při Sametové revoluci. Díky reformě už totiž žádné nemají. Museli je odevzdat, když prodávali byt a auto. Nezbývá jim než aspoň cvakat zubama. A i na ně si musejí dávat pozor, protože návštěva zubaře dneska není levná záležitost.

13:30 Policejní těžkooděnci, kteří vytvořili kolem Václavského náměstí živý řetěz, dostávají od demonstrantů květiny, věnce a hobla. Policisté v civilu vbíhají do davu a snaží se ty největší křiklouny zlechtat. Demonstranti na ně házejí hrsti rezavých mravenců. Policie kontruje vodními děly a mravenečníky. Atmosféra graduje.

13:39 Ministr obrany Alexandr Vondra vyhlašuje mobilizaci, ačkoliv k tomu nemá kompetence, a posílá na Prahu šest strategických bombardérů B-52H, které naše armáda vůbec nevlastní. Jeho náměstek vzápětí zprávu dementuje a doplňuje, že na Prahu měly letět pouze Gripeny, ale vůbec nevzlétly. Podle něj šlo jen o cvičení, které bylo naplánované už roky dopředu. Neoficiální zdroje však hlásí, že stíhačky nevzlétly kvůli tomu, že už jsou několik let na špalcích a piloti už ani nevědí, jak se do nich leze.

13:55 Protože na Václavském náměstí právě došly ve stáncích klobásy, policejní vrtulníky shazují na demonstranty humanitární pomoc. „Je to spíš bombardování,“ hlásí jeden z odborářů, „házejí na nás konzervy s vepřovým ve vlastní šťávě.“

14:08 Ministr obrany Alexandr Vondra byl hospitalizován v bohnické psychiatrické léčebně. Oficiálně kvůli tomu, aby se tam připravoval na divadelní festival Mezi ploty. Vyšetřování kauzy ProMoPro se tedy odkládá.

14:23 V těchto chvílích už demonstranty zajímá hlavně, kdy už to skončí, protože řečníci se jen opakují. Některým se chce hodně čůrat. Před veřejnými záchodky v podchodu je obrovská tlačenice. Paní u toalet proto musela zavést regulační poplatek 150 korun. Odboráři se ji za tento tržní počin pokusili defenestrovat, ale v podchodu narazili.

14:31 Teď policejní vrtulníky začaly demonstranty práškovat. „Jde čistě o hygienické opatření, aby se naším hlavním městem nešířila infekce. Je to akorát chlorové vápno a vitamín C,“ dušuje se primátor Bohuslav Svoboda. Podle našich informací tvoří prášek mletý pepř čtyř barev.

14:35 Protestní shromáždění na Václavském náměstí končí. Původně teď měli demonstranti pochodovat na Malou Stranu. Po smutných projevech se jim však chce spíš na velkou. „Je mi špatně při představě, že pozítří naši vládu zachrání Peake a pojede se dál,“ stěžuje si jeden z demonstrantů. Naše reportáž končí také. Děkujeme za pozornost.

2 komentáře:

  1. Opět pecka, ale chybička se vloudila:
    "12:55 Alegorický vůz..." má být správně TROLEJ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Opraveno. A díky i za všechny komentáře. Potěšily.

      Vymazat