čtvrtek 27. října 2011

Chodce čekají v zimě povinnosti


Pryč jsou doby, kdy se chodci jen tak pro nic za nic váleli po zledovatělých chodnících, aby mohli vysoudit šťavnaté odškodnění za zlámané kosti a jelita. Tipec jim zatnul soud, který rozhodl, že svou chůzi musejí přizpůsobit stavu chodníku. A poslanci šli ještě dál, když uzákonili povinnou výbavu chodce pro zimní období.
Od listopadu musí mít každý občan, který užívá chodník, zimní obutí s nesjetým vzorkem a teplé jégrovo prádlo, aby neumrzl, když náhodou uklouzne a rozbije si hubu. Též je povinen nosit s sebou občanský a očkovací průkaz, tři kila kuchyňské soli, pytel písku a mrkev pro sněhuláka. Musí si též pamatovat regionální předpověď počasí na tři dny dopředu a to i potom, když se praští hlavou o chodník.
Jak nám sdělil policejní prezident Petr Lessy, s chodci bez povinné výbavy se jeho lidé vůbec nebudou babrat. „Takový občan dostane pokutu a možná i pendrekem. Policista mu proštípne ucho a zabaví občanský průkaz, pak ho odstaví a připoutá k nejbližšímu kandelábru.“
Ministr vnitra Jan Kubice doporučuje chodcům nosit v zimě i cyklistickou přilbu, chrániče a speciální šálu s airbagem, který se musí těsně před pádem pusou nafouknout. „Pak má chodec větší šanci, že nebude muset platit za poškození chodníku, na kterém se přizabil,“ vysvětluje.
Na závěr přinášíme dobrou radu od dopravních expertů a právníků: „Když je chodník kluzký a ve svahu, rovnou ho sjíždějte po zadku.“


Žádné komentáře:

Okomentovat