úterý 20. března 2012

Vláda schválila povinné čipování slepic


Každá slepice, která nežije ve velkochovu nebo v zoologické zahradě, bude muset mít od května nastřelený čip. Rozhodla tak vláda na základě doporučení veterinární správy, které vypracoval a pomocí ampule s virem planých neštovic prosadil ministr financí Miroslav Kalousek.
Takhle to dál nejde!“ hořekuje strážce státní pokladny a pokračuje, dokud mu nezabere prášek: „Prodej vajec se prakticky zastavil. Drtivá většina domácností už má vlastní slepice, jejichž usnášeníschopnost snižuje příjem státního rozpočtu. Navíc mi štve, že lidi po zdražení potravin skoro přestali jíst. Asi budeme muset zavést povinnou celostátní ranní rozcvičku, aby se jim zvýšil apetit. Neúčast omlouvá jen úmrtní list nebo stranická legitimace.“
Problém je, že čip pro slepice stojí 1200 korun bez DPH. „Slepice jsem si pořídila, abych nemusela kupovat předražený vejce. S čipem se mi už chov nevyplatí,“ hudruje Božena K., která si zřídila hřad na toaletě.
Nastřelovat čipy mají bývalí vojáci z povolání, kterým se ani po víc než desetileté rekvalifikaci nepodařilo začlenit se mezi policisty, hasiče nebo železničáře. „Zatím jen jeden z deseti pochopil, že slepici má nastřelit, ne zastřelit,“ přiznává odpovědný pracovník, který je jednou nohou na ministerstvu zemědělství a druhou nohou v blázinci. „Ale pochodovat umějí skvěle,“ dodává na usmířenou.
Díky čipům vybaveným systémem GPS bude mít stát dokonalý přehled o všech slepicích v zemi. O data už projevily zájem redakce některých ženských časopisů.

Povinné čipování psů zatím nehrozí.

Žádné komentáře:

Okomentovat