čtvrtek 10. května 2012

Ekologičtí aktivisté kroužkují velryby

Kytovci čekají na návrat do moře.

Japonským, islandským a dalším nepoučitelným rybářům brzy definitivně sklapne. Nekontrolovatelný lov velryb se totiž v brzké době stane kontrolovatelným. Ochránci zvířat se rozhodli všechny kytovce okroužkovat speciálním zařízením, které bude neustále vysílat údaje o poloze zvířete a kvalitě jeho života.
Žádná velryba se nedostane na palubu rybářské lodi, aniž bychom o tom nevěděli,“ raduje se vrchní ochranář, kterému jeho kolegové říkají Plejtvák, a pokračuje: „Kroužkování má samozřejmě své malé vady na kráse. Například musíme chytit a vylovit úplně všechny velryby. Občas se stane, že nám nějaká slabší a menší uhyne. Ale lepšíme se. Třicetiprocentní ztráty z minulého měsíce jsme snížili na 28 procent, když nepočítáme poslední dva mrtvé kusy.“
Ochránci zvířat kroužkují velryby ve velkém a nonstop.
Maso z uhynulých zvířat ale nezůstává ležet ladem. „Děláme si z něj polívku a steaky. Musím přiznat, že je moc dobré. Někdy to trvá celou věčnost, než se znovu objeví na jídelníčku,“ svěřuje se jeden z námořníků.
Když už se okroužkované velryby dostanou živé zpátky do moře, ještě zdaleka nemají vyhráno. Ocelový kroužek o průměru 25 centimetrů na levé ploutvi jim totiž poněkud ztěžuje život.
Plavat s ním můžou úplně normálně,“ hájí se Plejtvák, ale dodává: „Akorát přitom pořád zatáčejí doleva a prudce je to táhne do hloubky, takže občas i hynou.“
Po okroužkování to velrybu bohužel táhne čumákem dolů.

Žádné komentáře:

Okomentovat