pondělí 20. června 2011

Ukázky z učebnice Praktická matematika pro žáky 8. tříd

ministr školství Dobeš
Jak ukazují mnohé průzkumy, čeští žáci a studenti už dlouho tápou v matematice. Koho by taky bavilo počítat pořád jenom traktory, brambory a jablka, o které našinec většinou nejeví zájem. Ministerstvo školství proto přichystalo slovní matematické úlohy, které se dotýkají našeho skutečného života. Přinášíme ukázky z učebnice, kterou obdrží žáci 8. tříd už v září tohoto roku:

1. Vláda zvýšila DPH na 50 procent, aby měla na nákup 120 ruských ponorek U-461, které si oblíbil ministr obrany, protože se v nich dobře sedí. Voliči se museli uskrovnit. Královi například začali šetřit na jídle. Svou týdenní spotřebu rohlíků omezili na polovinu. Vajíček začali týdně jíst o 10 méně. Zatímco rohlíků dřív jedli týdně o 90 více než vajec, nyní tento rozdíl činí 40. Kolik nyní snědí Královi za týden vajec?

2. Výběrové řízení na dodavatele úsporných žárovek do semaforů vyhrála firma, která si sice účtuje za každou žárovku o 1500 korun více než firma s nejlevnější nabídkou, ale zase je zárukou kvality, jak tvrdí ministr, který se přátelí s jejím majitelem. Kolik žárovek ministerstvo nakoupí, uvážíme-li, že kdyby využilo nejlevnější nabídku, tak by za stejnou částku obdrželo o 93750 úsporných žárovek více? Fakt, že vybraná žárovka začne pořádně svítit až po dvou minutách, zanedbejme.

(řešení příkladů: 1. 20 vajec, 2. 250000 žárovek)

Žádné komentáře:

Okomentovat