pátek 24. června 2011

Ve vězení se už nebude sedět, ale stát

Ranní rozcvička vypadá pěkně i odpoledne
Naše věznice praskají ve švech z ostnatých drátů. Ačkoliv je jejich kapacita 20000 míst k sezení, v současnosti hačá 23000 trestanců a dalších pět tisíc někde čeká, až se jim uvolní místo. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil proto rozhodl, že vedle míst k sezení, budou v kriminále i místa k stání. „Chci, aby to tam bylo jako v tramvaji,“ vysvětluje.
Nechal vytisknout tisíc cedulí s nápisem: „Mladší, uvolněte místa starším!“ Předpokládá ale, že zdraví a pohybliví vězni pustí sednout i invalidy a matky s dětmi. Každý stojící vězeň bude mít k dispozici poutko na držení. Spát se bude na směny: polovina vězňů zůstane u evropského času a zbytek přejde na takzvaný australský režim, aby se na jednom kavalci mohli vystřídat dva kriminálníci.
Ministr Pospíšil navíc převlékl vězně do oranžových mundúrů, aby byli lépe vidět za tmy, takže například při útěku mají větší šanci, že je nesrazí auto. Sociální demokracie to označila za útok na její barvy a slíbila odvetu. „Až vyhrajeme volby, oblékneme vězně do modrých tepláků,“ slibuje odvetu naštvaný Bohuslav Sobotka, který by rád oranžové obleky využil jako uniformy pro své stranické kolegy.

Obleky jsou tak slušivé, že je nosí i dozorci.

Žádné komentáře:

Okomentovat