úterý 13. března 2012

Kvůli demokracii ve včelích úlech bude letos málo medu


Demokracie, kterou loni na jaře nastolili trubci a dělnice ve včelích úlech, když svrhli včelí královny (takzvané včelí jaro), nenese své ovoce. Ve všech úlech sice vládnou řádně zvolení zástupci, ale ti se mezi sebou hádají, rozkrádají plástve a na výrobu medu kašlou. Úly tak chátrají, zadlužují se, žijí z loňských dotací EU a čekají na vstup strategického partnera, který v nich znovu zavede pořádek. Zájem o koupi většinového podílu ale zatím projevilo jen několik medojedů a medvědů.
O osud vyrabovaných úlů se v současnosti přestávají zajímat i Spojené státy a Evropská unie, které dřív pády diktatur včelích královen vítaly. Nadnárodní korporace už zároveň rozjíždějí výrobu syntetického medu, který se prý chuťově od toho přírodního prakticky neliší, akorát je třikrát dražší. Jeho žlutou barvu nahrazuje extrakt z řepky olejné, sladkost aspartam a vazkost škrob.
Vyspělé státy ještě musejí najít způsob, jak zajistit opylování květů. Včelí dělnice už totiž tak zlenivěly, že nedokáží vzlétnout a ke květům se přemisťují jenom pěšky. „Přece se nepředřeme, když máme demokracii,“ hájí svá práva jedna z nich. Než taková včela stihne vylézt na strom, květy odkvetou. 
Protože se problému ujala OSN, můžeme jeho řešení očekávat nejdříve za dvacet let. Včely zatím bude dotovat EU, která neví, co s penězi.

Jedna z obviněných včelích královen, která čeká za mřížemi na soudní proces.

2 komentáře:

  1. růžičko, ty jsi zvíře... :o))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je blábol hodný komoušů. Čest soudruhu.

      Vymazat